СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:NOS Nieuws
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Rusland ontmantelt hackersgroep REvil na verzoek van VS

Резюме:

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft naar eigen zeggen hackersgroep REvil ontmanteld. Leden van de groep zijn opgepakt en bezittingen zijn in beslag genomen, waaronder twintig auto's en 426 miljoen roebel (bijna 5 miljoen euro). De arrestaties gebeurden op verzoek van de Verenigde Staten.

De hackersgroep wordt verdacht van duizenden ransomware-aanvallen, waarbij bestanden van bedrijven worden 'gegijzeld', totdat er grote bedragen losgeld worden betaald. In de VS waren onder meer een belangrijke pijpleiding, Apple en vleesverwerker JBS doelwit van REvil, dat staat voor Ransomware Evil. Ook Nederlandse bedrijven zijn slachtoffer geweest van REvil.

Afgelopen jaar wisten Europese politiediensten al zeker vijf hackers op te sporen en te arresteren. Sinds het platleggen van de Amerikaanse pijpleiding voerden de VS de strijd tegen REvil op: zo werd er een premie van bijna 10 miljoen euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot het oppakken van kopstukken van REvil.

De FSB zegt met behulp van Amerikaanse inlichtingen de leiding van REvil in kaart te hebben gebracht. De VS is geïnformeerd over de operatie, schrijft de Russische geheime dienst in een persbericht. Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme bron dat de aangehouden hackers niet worden overgeleverd aan de VS.

Spanningen met Westen

Het nieuws over het oprollen van de Russische hackersgroep komt te midden van oplopende spanningen tussen Rusland en de VS in verband met de Russische troepenopbouw langs de grens met Oekraïne en de Russische eisen aan de VS en de NAVO. De afgelopen week vonden meerdere moeizame gesprekken tussen het Westen en Rusland plaats. Het bleken vruchteloze bijeenkomsten: concrete toezeggingen die leiden tot de-escalatie werden er niet gedaan.

De VS verdenkt Rusland van betrokkenheid bij de internationale cyberaanvallen. Het Kremlin heeft altijd ontkend dat hackersgroepen als REvil gelieerd zijn aan de Russische regering. Afgelopen zomer riep president Biden zijn ambtgenoot Poetin op meer te doen tegen Russische hackers.

Uitgerekend vandaag liggen meerdere Oekraïense overheidswebsites plat door een cyberaanval. Oekraïne houdt er rekening mee dat Rusland achter de aanval zit.

Hoe werkt een ransomware-aanval eigenlijk? In deze video leggen we het uit:

Посилання:https://nos.nl/l/2413055
google translate:  переклад
Дата публікації:14.01.2022 16:02:39
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:14.01.2022 16:13:49
Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014