In de Turkse hoofdstad Ankara worden 26 gevangenen geruild tussen Rusland, de VS en vijf andere landen. Het gaat om de grootste gevangenenruil sinds de Koude Oorlog.
De betrokken gevangenen komen uit zeven verschillende landen - met name de Verenigde Staten, Duitsland, Polen, Slovenië, Noorwegen, Rusland en Wit-Rusland - en werden aan boord van zeven vliegtuigen naar Ankara overgebracht.
De bekendste gevangene die vrijgelaten werd is de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. De Wall Street Journal-reporter, gespecialiseerd in Ruslandverslaggeving, werd in maart 2023 door de Russische veiligheidsdiensten gearresteerd op verdenking van spionage voor de Verenigde Staten. Washington onderhandelde gedurende lange tijd over de vrijlating van de dertiger. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft altijd gezegd dat hij onterecht werd vastgehouden. (Lees verder onder de foto)
Ook de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan werd overgedragen in Ankara. De 54-jarige Whelan zat al sinds eind 2018 vast in Rusland. Hij kreeg in juni 2020 16 jaar cel voor spionage. (Lees verder onder de foto)
De Duitse hulpverlener Rico Krieger werd dan weer vrijlaten door Wit-Rusland, nadat hij op 20 juli ter dood werd veroordeeld wegens “terroristische activiteiten”. President Aleksander Loekasjenko verleende hem enkele dagen later al gratie. Rond zijn veroordeling en wat hij juist uitrichtte in Wit-Rusland hangt veel mist.
Verder liet Moskou ook de Russisch-Amerikaanse journaliste Alsu Kurmasheva gaan, evenals en de Russische oppositieleden Vladimir Kara-Moerza en Ilja Jasjin. Die laatste werd eind 2022 veroordeeld omdat hij de Russische invasie van Oekraïne had bekritiseerd.
(Lees verder onder de foto)
In ruil voor hun vrijlating komen er Russische gevangenen in de VS en andere westerse landen vrij. Het gaat onder meer om Vadim Krasikov, een kolonel voor de Russische inlichtingendienst FSB. Hij schoot in 2019 op klaarlichte dag een Tsjetsjeense dissident dood in een druk Berlijns park en zat daarvoor een levenslange gevangenisstraf uit in Duitsland. (Lees verder onder de foto)
Wie de andere betrokken gevangenen zijn, delen de Turkse autoriteiten niet mee. In een lang communiqué benadrukken ze wel dat de Turkse inlichtingendiensten deze operatie hebben geleid “van bij het begin van het onderhandelingsproces tot aan het uiteindelijke moment van de uitwisseling”. Alle gevangenen “werden van boord gehaald en onder Turks toezicht naar beveiligde locaties overgebracht”, van waaruit de “ratificatieprocedures tussen de verschillende partijen, de gezondheidscontroles van de gevangenen en de andere vereiste formaliteiten werden uitgevoerd”.
“Vijanden”
Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov heeft inmiddels een eerste verklaring afgelegd over de gevangenenruil die zich vanmiddag in Turkije voltrokken zou hebben. “Ik vind dat al onze vijanden daar (in het buitenland, red.) moeten blijven en al wie niet onze vijand is, moet terugkeren. Dat is mijn mening”, zei Peskov volgens het Russische nieuwsagentschap TASS.
|