Er was alleen maar goed nieuws te melden na de ontmoeting tussen Amerikaans Donald Trump en Italiaans premier Giorgia Meloni, donderdag in het Witte Huis. “We gaan het Westen weer groot maken.”
Meloni kreeg een warm welkom in het Witte Huis. Zodra ze arriveerde, noemde Trump haar een “geweldige premier”, die Europa “in een storm had veroverd”. En ook Meloni zelf had het duidelijk naar haar zin en wist duidelijk de juiste snaren te raken. Zo vertelde ze aan de Amerikaanse president dat het haar doel was “om het Westen weer groot te maken”, bekritiseerde ze de “woke ideologie”en pleitte ze voor een “oorlog tegen illegale immigratie. Het klonk als Italiaanse muziek in de oren van Trump. De twee dolden zelfs eventjes met de aanwezige camera’s.
De 48-jarige Meloni maakte ook van de gelegenheid gebruik om het werk van haar regering in Italië te prijzen. “Ik ben er trots op dat ik hier zit als premier van een Italië dat het vandaag goed stelt. Een stabiel en betrouwbaar land”, aldus Meloni, die enkele persoonlijke successen aanhaalde zoals het creëren van meer jobs en het terugdringen van de inflatie. Vervolgens wees ze naar Trump en voegde ze er met een brede glimlach aan toe: “Vergeef me als ik reclame maak voor mijn land, maar u bent een zakenman en u begrijpt me.” Trump grijnsde terug.
Naar Rome
Na hun ontmoeting in het Witte Huis bevestigde Meloni ook nog dat Trump haar uitnodiging heeft aanvaard om “in een nabije toekomst” naar Rome te reizen. “Ik bedank de president om de uitnodiging te aanvaarden en de mogelijkheid te overwegen om ook Europa (de Europese Commissie, nvdr.) te ontmoeten”, zei ze.
Meloni hoopt daarmee de gesprekken te faciliteren tussen Trump en de Europese Commissie, die bevoegd is voor de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de VS en Europa. “Mijn doel is om het Westen weer groot te maken”, zei ze, verwijzend naar Trumps bekende slogan “make America great again”. “En ik denk dat we samen kunnen doen.” Trump beaamde het.
“Importtarieven maken ons rijk”
Trump zei eerder op de dag al dat hij er 100 procent van overtuigd is dat er een handelsakkoord zal gesloten worden met de EU, en zei ook dat dat zal lukken met veel andere landen. “Zij willen nog liever dan ik een deal sluiten”, zei hij. Trump zei nog dat de VS “miljarden en miljarden dollars” binnenhalen door de invoertarieven. “Ze maken ons rijk.”
Wanneer we zo’n deal kunnen verwachten, zei Trump niet. Hij gaf wel aan dat hij “niet gehaast” is om deals te sluiten over de invoerheffingen met zijn handelspartners. “We zijn niet gehaast”, zei hij. “We gaan geen problemen hebben om een deal te maken met Europa of met eender welk ander land.” Hij benadrukte ook wel dat andere landen toegevingen zullen moeten doen.
Grondstoffendeal met Oekraïne
Op de persconferentie na zijn ontmoeting met Meloni verklaarde Trump ook nog dat hij verwachtte volgende week een akkoord met Kiev te kunnen ondertekenen over de Oekraïense bodemrijkdommen. Volgens Trump is er zelfs al een overeenkomst bereikt. “We hebben een akkoord over mineralen dat, denk ik, donderdag ondertekend zal worden... Volgende donderdag”, luidde het. “Ik ga ervan uit dat ze (Oekraïne, nvdr.) het akkoord zullen respecteren. We zullen zien. Maar we hebben een overeenkomst op dit punt.”
De Amerikaanse president wil de controle verwerven over een deel van de Oekraïense bodemrijkdommen en de exploitatie ervan. Hij beschouwt dat als een compensatie voor de militaire steun die Oekraïne heeft ontvangen sinds de Russische invasie, meer dan drie jaar geleden.
“Geen fan van Zelensky”
Trump had in eerdere verklaringen nog laten uitschijnen dat Oekraïens president Volodymyr Zelensky verantwoordelijk was voor de oorlog in Oekraïne, maar donderdag liet hij toch weer een ander geluid horen. “Ik vind niet dat Zelensky verantwoordelijk is, maar ik ben niet blij dat deze oorlog is uitgebroken”, zegt hij. “Ik geef hem niet de schuld, maar ik denk ook niet dat hij goed werk heeft verricht. Ik ben geen grote fan.”
Ook van Europa zegt Trump “helemaal geen grote fan te zijn”. Volgens hem pakt Europa immigratie verkeerd aan, waarna hij Meloni wel prees voor haar harde migratiebeleid. Trump suggereerde dat Europa daarvan kan leren en benadrukt dat dat ook voor hem belangrijk is. “Europa is heel belangrijk voor mij. Europa is heel belangrijk voor de wereld. Ik wil dat Europa het heel goed doet.”
“Trump-fluisteraar”
De Italiaanse premier is de eerste Europese leider die de VS bezoekt sinds de start van de tarievenoorlog tussen de VS en de meeste andere landen. De extreemrechtse politica, die in internationale media ook al de “Trump-fluisteraar genoemd wordt, heeft goede banden met de Amerikaanse president en was bijvoorbeeld ook aanwezig op zijn eedaflegging, in tegenstelling tot Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij heeft sinds de herverkiezing van Trump in november zelfs nog geen contact heeft gehad met de Amerikaanse administratie.
|